Petak, 04 Januar 2013 16:01    PDF Ispis E-mail
Radovi na proširenju prostora oko Kjabe ubrzani

satkjaba201212 20130104Radovi na Matafu (područje oko Kjabe na kojem se obavlja Tavaf)) su ubrzani Drugi sprat na istočnoj strani je potpuno uklonjen i tu se sada nalazi oprema i strojevi koji rade na procesu čišćenja. Inženjeri i radnici su počeli radove na instalaciji drvenog platoa oko Matafa a područje koje okružuje ovaj izolirani prostor je prošireno kako bi se izbjegla mogućnost nastanka ozljeda među hodočasnicima koji obavljaju Tavaf Kompanija koja izvodi radove je udvostručila broj kranova i instalirala džinovsku dizalicu sa rasponom od 100 metara na istočnoj strani, u svrhu brzog i sigurnog prijenosa opreme i materijala na višim spratovima Sajj-a (put između brežuljaka Safe i Marwe). Planirano je da radovi na izradi konstruktivnih elemenata budu završeni do početka mjeseca Ramazana, kada se broj hodočasnika koji obavljaju Umru udvostruči. Tada će radovi biti prekinuti sve do kraja Hadž sezone. Radovi će biti nastavljeni u mjesecu Muharremu (Novembar 2013.) Trenutno na projektu radi u tri smjene više od 2000 radnika. Ovim projektom će područje na kojem se obavlja Tavaf biti prošireno za 20 m.


{gallery}kjabasasata{/gallery}

Ažurirano ( Petak, 04 Januar 2013 16:27 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.