Nedjelja, 06 Januar 2013 13:30    PDF Ispis E-mail
Medinski aerodrom dobija Hadž terminal

100 3985Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije je objavilo da će u ovoj godini izgraditi Hadž terminal na međunarodnom aerodromu „Princ Muhammad“ u Medini, a u cilju da se odgovori zahtjevu rastućeg broja vjernika koji dolaze na Hadž i Umru. Sahel Al –Šabban, zamjenik ministra transporta, je najavio da će novi terminal za hodočasnike biti završen do kraja ove godine i da će projekat koštati 30,14 miliona rijala (cca 6,15 miliona eura). Na Medinskom aerodromu se odvijaju radovi na proširenju kapaciteta koji bi trebali u prvoj fazi dosegnuti brojku od 8 miliona putnika godišnje, dok bi u drugoj fazi aerodrom trebao da ima kapacitet od 12 miliona putnika na godinu. Novim projektom je uključena izgradnja novih terminala ukupne površine 138.000 kvadratnih metara, 18 „gate“-ova direktno povezanih sa avionima i dodatni parking za 20 aviona. Sa ovim proširenjima aerodrom u Medini će se prostirati na ukupno 4 miliona kvadratnih metara. Prošle godine, GACA je otvorila novi međunarodni terminal koji može primiti 35 letova na dan. Ovaj terminal ima kapacitet od 600 putnika na sat. Prema saopštenju „GACA“-e završetkom druge faze projekta kapacitet i ovog terminala će biti udvostručen i moči će opslužiti 1200 putnika na sat.

Ažurirano ( Nedjelja, 06 Januar 2013 13:39 )
 

Ajeti o Hadždžu

"Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome."    (Ali 'Imran, 97)

“...i oglasi ljudima hadž! – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Naša misija

Naš zadatak je da širimo lijepe habere o hadžu i da razbijamo bošnjačku "dogmu" o tome kako na hadž ne treba ići dok si mlad već tek kada ostariš.